Cevizli Kadayıf Dolması
Cevizli Kadayıf Dolması, geçmişi 250-300 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu cevizli kadayıf dolması yöre olarak Erzurum ilimize aittir. Şerbetli bir tatlı çeşididir. Özellikle bu tatlı Ramazan aylarında çokça yapılır ve tüketimi de çok artar. Hemen hemen her evde bulunan malzemesi açısından hem de yapımı açısından kolay bir tatlı olmasına rağmen gene el becerisi isteyen bir tatlı türüdür. Şimdiler de bu tatlıyı öğrenip yapan kişiler çok fazla artış göstermektedir. Ramazan ayında bol yapılan ve tüketilen bu tatlıyı hanımlar iftar sofralarına mutlaka cevizli kadayıf dolması da koymak isterler. Hatta bazı kişiler tarafından o kadar alışkanlık haline gelmiş ki sahur için önceden hazırlanan cevizli kadayıf dolmaları, sahurda taze taze kızartılıp yenilebilmektedir. Cevizli kadayıf dolmasının bir özelliği de ılıkken yenmesi, soğuduktan sonra gerçekten o kadar tat vermez. Kış aylarında yapılan bu tatlı ideal bir enerji kaynağıdır.
- Yarım kilo taze yaş tel kadayıf (eğer bulabilirseniz sarmalık kadayıf tercih edin)
- 2 veya 3 su bardağı dövülmüş ceviz içi (eğer arzu ederseniz cevizi fındık içi ya da toz şeker ile karıştırabilirsiniz)
- Bu malzemedeki tarif ölçüsü için gerekli olan 5-6 yumurta, dolmaları bulamak için yeterli eğer hepsini kızartacaksanız.
- Kızartmak için sıvıyağ
- 3,5 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su yada şeker koyduğunuz kadar su
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Cevizli Kadayıf Dolmasının önce şerbetini hazırlayalım. Özellik şerbetin önceden hazırlanması çünkü şerbetin dolmaların üzerine soğuk olarak dökülmesidir. Şerbet için su ve şeker orta hararetli bir ateşte kaynatıp, kaynamaya başlayınca 20-25 dk kıvam alıncaya kadar kaynatılır, sonra limon suyu eklenir. Sonra soğumaya bırakılır. Kadayıf dolmaları için geniş bir kapta kadayıfı lif lif ayırın. Ve avcunuzun içini kaplayacak şekilde kadayıftan parçalar alın. İçine bolca ceviz içi koyun ve sıkıca sarın aynı dolma sarar gibi toplayarak kadayıfın tel tel çıkmamasına ve dolmaların düzgün sarımlı olmasına dikkat edin. Sardığımız kadayıf dolmalarımızı çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızartırken dolmaların dağılmaması çok önemli püf noktalardan biridir. Bu sebepten dolayı dolmaların etraflarını kabuklaştırmak için dolmaları kızartırken kenarlarının tencerenin yan yüzeyine değmesine özen gösterin. Dolmaların her tarafını nar gibi kızartın az kızartmayın hamur olur, şerbetin içine atılınca da rengi açılır. Kızardıktan sonra hazırlamış olduğumuz soğuk şerbetin içine atalım. Biraz bekleyin ve servis tabağına alın. Tatlıyı sıcağa yakın olacak şekilde ılık olarak servis edin ve dilerseniz servis esnasında tatlının üzerine hem lezzet hem de görsellik olarak bal gezdirin. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder